Vakantietijd

01 juli 2024
Vakantietijd

Vakantietijd: Zo kom je als drukke ondernemer of manager écht tot rust

Na een periode van hard werken is het dan ineens zover: de zomervakantie is aangebroken. Of je nu op vakantie gaat of heerlijk thuis geniet van deze vrije weken, het is het moment bij uitstek om even helemaal in de rustmodus te komen en tijd te nemen voor jezelf en je dierbaren.

Toch kan het voor jou als drukke ondernemer of manager nog best moeilijk zijn om tijdens de vakantie écht te ontspannen. Misschien zit je hoofd nog vol met to-do lijstjes, deadlines en verantwoordelijkheden. Bedenk: hoe eerder je dit los kunt laten, hoe langer je van je welverdiende rust kunt genieten.

Graag geef ik een paar tips om deze zomer echt tot rust te komen, je hoofd leeg te maken en te genieten van deze bijzondere tijd samen met je gezin, familie of vrienden.

1. Maak ruim van tevoren een planning

Vaak zie je dat ondernemers of managers in de laatste week voor hun vakantie nog eens extra gas geven om alles op tijd af te krijgen. Herken jij dit ook? Om te voorkomen dat veel taken op het laatste moment nog moeten gebeuren, is het verstandig om ruim op tijd te inventariseren welke werkzaamheden voor je vakantie echt afgerond moeten zijn. Zo heb je voldoende tijd om deze taken stuk voor stuk af te werken. De laatste week voor de vakantie heb je dan ruimte om in alle rust je werk helemaal af te ronden. Mochten er in deze laatste week nog onverwachte problemen ontstaan dan heb je tijd om deze op te lossen. Op deze manier kun je ontspannen aan je vakantie beginnen.

2. Draag werkzaamheden op tijd over

Wanneer het mogelijk is om je taken tijdens je vakantie over te dragen, dan is het belangrijk om deze overdracht tijdig en zorgvuldig voor te bereiden. Reserveer voldoende tijd om degene die jouw werk overneemt goed in te kunnen werken. Zijn er nog onduidelijkheden of vragen dan kun je deze gezamenlijk doornemen. Zet belangrijke zaken en instructies duidelijk op papier. Zo weet je zeker dat je met een gerust hart kunt vertrekken, in de wetenschap dat jouw werk in goede handen is.

3. Laat je werk los

Dit is waarschijnlijk het moeilijkste onderdeel voor veel ondernemers en managers: tijdens de vakantie echt loskomen van je werk! Het is misschien lastig, maar zet je werktelefoon zoveel mogelijk uit. Probeer zo weinig mogelijk je e-mails te checken. Kies bijvoorbeeld een vast moment op de dag waarop je je e-mails leest en beantwoordt. Spreek met je medewerkers af dat ze bij dringende zaken een WhatsApp-bericht mogen sturen of je voicemail mogen inspreken. Hier kun je dan op reageren op een moment dat het jou schikt. Door jezelf los te koppelen van je werk, geef je jezelf de kans om echt te ontspannen en je gedachten te verzetten. En door goede afspraken te maken over je bereikbaarheid weet je zeker dat mocht er echt iets zijn, je medewerkers contact met je zullen zoeken.

4. Leef heel bewust in het moment

Of je nu in de bergen, bij het strand, in een pittoresk dorpje of in een bruisende stad bent, een andere omgeving helpt je om je dagelijkse routine te doorbreken en nieuwe energie op te doen. Maak wandelingen, verken de natuur of bezoek lokale bezienswaardigheden. Leef heel bewust in het moment en geniet van al het moois wat je ziet. 

5. Geef jezelf de ruimte om te ontspannen

Ontspanning komt niet altijd vanzelf, vooral niet als je gewend bent om altijd maar bezig te zijn. Probeer heel bewust rustmomenten in te plannen. Ga eens een middagje luieren op het strand, lezen bij het zwembad of misschien is er een yogales waaraan je mee kunt doen. Deze vormen van ontspanning helpen je om zowel fysiek als mentaal tot rust te komen.

6. Nieuwe ideeën en inspiratie opdoen

Het bijzondere van vakantie vieren is dat je brein de kans krijgt om nieuwe ideeën en inspiratie op te doen. Door letterlijk afstand te nemen van je werk, zie je dingen in een ander perspectief. Juist tijdens je vakantie kom je vaak tot verrassende nieuwe inzichten en een schat aan nieuwe ideeën voor je bedrijf of afdeling. Vakantie vieren is dus op meerdere gebieden zeer waardevol.

Na de vakantie: vol energie weer aan de slag!

Na een heerlijke vakantie kom je terug vol nieuwe energie en verfrissende ideeën. Je hebt tijd gehad om te reflecteren en dit helpt om vol enthousiasme en met een verscherpte focus aan de slag te gaan. Dit is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je bedrijf! Een uitgeruste ondernemer of manager die weer vol inspiratie aan de slag gaat, haalt het beste uit zichzelf en de mensen om zich heen.

Wat doe jij tijdens je vakantie om te ontspannen? Hoe zorg je ervoor dat je na je vakantie weer helemaal fris en opgeladen bent om weer vol energie aan het werk te gaan?