Groei mindset ontwikkelen

04 september 2024
Groei mindset ontwikkelen

Denken in kansen en mogelijkheden. Doe jij dat ook? Of mag je dit nog (verder) ontwikkelen?

Waarschijnlijk ben je de term 'growth mindset' of 'groei mindset' wel regelmatig tegengekomen. Een groei mindset helpt je om je doelen te bereiken en obstakels te overwinnen. Het kan hierbij gaan om je persoonlijke groei of het ontwikkelen van jezelf op de werkvloer.   

In deze blog vertel ik je graag meer over wat een groei mindset precies inhoudt en hoe het je kan helpen jezelf te ontwikkelen. Daarnaast laat ik je zien hoe je zelf zo’n groei mindset kunt ontwikkelen.

Wat is een growth mindset of groei mindset?

Beschik je over een growth mindset dan geloof je dat je je vaardigheden en intelligentie kunt ontwikkelen door veel te oefenen. Je bent ervan overtuigd dat je alles kunt leren, als je er maar genoeg aandacht aan geeft en bereid bent om er hard voor te werken. Je bent niet bang om nieuwe dingen uit te proberen en treedt graag  buiten je comfortzone.

Fouten maken vind je niet erg, je ziet dit niet als falen, maar als onderdeel van het leerproces. Bij tegenslagen geef je niet op, maar zet je door. Je staat open voor feedback en gebruikt deze om jezelf te verbeteren. Een groei mindset is dus een positieve denkwijze, die je helpt om je doelen te verwezenlijken.

Wat is een fixed mindset of vaste mindset?

Tegenover een growth mindset staat een fixed mindset of vaste mindset. Bij een fixed mindset heb je de overtuiging dat je intelligentie, vaardigheden en talenten min of meer vaststaan en dat je hier zelf weinig aan kunt veranderen. Mensen met een fixed mindset gaan uitdagingen vaker uit de weg. Ze zien deze niet als een kans om zich te ontwikkelen, maar eerder als een bedreiging. Maken ze fouten, dan is dit voor hun een bevestiging dat ze iets niet kunnen.

Growth mindset versus fixed mindset

Het grote verschil tussen mensen met een fixed mindset en degenen met een growth mindset is dat de laatste groep een grotere kans heeft om hun volledige potentieel te bereiken. Mensen met een fixed mindset blijven vaak steken op een bepaald niveau, terwijl ze misschien veel meer zouden kunnen bereiken als ze zouden openstaan voor groei en ontwikkeling. Het is vooral deze vaste mindset die hun ontwikkeling in de weg staat.

Je mindset veranderen

Het goede nieuws is dat je kunt werken aan je mindset! Het is mogelijk om je fixed mindset stukje bij beetje om te buigen naar een growth mindset. Dit gaat uiteraard niet van de ene op de andere dag, het is een proces waar je hard aan moet werken. Belangrijk hierbij is dat je gaat geloven dat jij zelf het heft in handen kunt nemen. Dat je leven niet rustig voorbij hoeft te kabbelen, maar dat je vrijwel alles kunt bereiken wat je maar wilt.

Wanneer je echt weet waarom je wilt veranderen, geeft dit je een sterke motivatie waarmee je je hersenen kunt aanzetten tot actie. Dit is nodig om daadwerkelijk die ervaringen op te doen en die omgevingen op te zoeken, die nodig zijn voor je persoonlijke ontwikkeling. Alleen zo kun je gaan groeien, zodat jij je doelen kunt verwezenlijken, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. 

Reflecteren op het afgelopen jaar

Na de zomerperiode, is het een goed moment om te reflecteren op het afgelopen halfjaar. Vragen die je hierbij kunnen helpen zijn:

  • Wat waren je successen, je mijlpalen? 
  • Welke uitdagingen en obstakels ben je tegengekomen?
  • Hoe ben je omgegaan met tegenslagen?

Dit is het moment om eerlijk te reflecteren en te overwegen hoe je een groei mindset had kunnen toepassen om deze uitdagingen aan te gaan.

Doelen stellen voor de rest van het jaar

De reflecties op het afgelopen jaar kun je gebruiken om je doelen voor de rest van het jaar te bepalen. Vragen die je hierbij kunt stellen zijn:

  • Wat wil ik bereiken?
  • Hoe kan ik de lessen van de afgelopen maanden toepassen om deze doelen te bereiken?
  • Welke kleinere stappen kan ik nemen om toe te werken naar deze doelen?
  • Hoe kan ik vanuit een groei mindset mezelf verder ontwikkelen?

Een groei mindset betekent ook dat je flexibel bent en bereid moet zijn om je plannen aan te passen als dat nodig is. Blijf openstaan voor nieuwe kansen en wees niet bang om buiten je comfortzone te treden. Je zult zien dat dit je mooie dingen brengt en je zelfvertrouwen doet groeien.

Coaching voor een groei mindset

Wil je graag gericht werken aan jouw groei mindset? Met mijn coaching help ik je om een groei mindset te ontwikkelen, zowel in je persoonlijke leven als op je werk.

In mijn coachingsessies reflecteren we op je huidige denkwijze en zoeken we naar manieren om obstakels te overwinnen die je groei in de weg staan. Door het gebruiken van praktische strategieën en oefeningen leer je om uitdagingen zonder angst aan te gaan, te leren van fouten en om veerkrachtiger te worden.

Samen zorgen we ervoor dat je groei mindset je helpt om je volledige potentieel te bereiken, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.

Wil je hier meer over weten? Neem dan even contact met me op.

 

 

 

.